ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

nautika@htz.hr – mail za sva pitanja vezana uz korištenje portala nautika.evisitor.hr i pitanja vezana uz turističku pristojbu u nautici

Sva pitanja vezana uz ostale obveze nautičara molimo da se obratite na mail adresu charter@pomorstvo.hr

Sva pitanja vezana uz prelazak granice, procedure prijave na carinu molimo da se javite na info@mmpi.hr

1. Ne mogu izvršiti plaćanje. U čemu je poteškoća?

Molimo da provjerite s Vašom bankom ima li kartica ograničenje na internetsku trgovinu, odnosno je li ista prilagođena za online plaćanje.

Nadalje, provjerite koju vrstu autentifikacije transakcije imate ugovorenu. Najčešći način autorizacije transakcije je preko SMS poruke na mobitelu ili preko e-maila te molimo da obratite pažnju da je prilikom unosa sigurnosnog koda isti pravilno unesen. Ukoliko je iznos transakcije veći od ugovorenog dnevnog limita, transakcija neće biti prihvaćena te ćete u tom slučaju morati kontaktirati banku kako bi se dnevni limit povećao minimalno na iznos koji odgovara iznosu željene kupnje.

2. Produljenje turističke pristojbe u 2021. godini

Pravilnikom o nautici koji je bio na snazi od 17.6.2021. predviđeno je produljenje pristojbi koje su kupljene od 1. siječnja 2021. te čije vrijeme trajanja seže poslije 17. lipnja 2021. Za pristojbe koje zadovoljavaju oba kriterija, vrijeme trajanja produljuje se za dodatnih 20%.

U 2021. godini nije moguće ostvariti povrat novaca već samo produljenje trajanja turističke pristojbe. Kupljena vinjeta automatski će biti važeća i nakon navedenog datuma te nije potrebno slanje zahtjeva za produljenje. Trajanje godišnje vinjete produljit će se za 72 dana.

3. Plaćanje bankovnom transakcijom

Na portalu smo osim plaćanja kreditnim karticama omogućili plaćanje bankovnom transakcijom. Potrebno je upisati sve potrebne podatke te prilikom odabira načina plaćanja, odabrati plaćanje bankovnom transakcijom. Na e-mail ćete zaprimit potvrdu narudžbe s PDF privitkom u kojem se nalaze svi potrebni podaci za plaćanje (IBAN, SWIFT, poziv na broj…). Vaša uplata bit će proknjižena u roku od nekoliko radnih dana te ćete nakon toga dobiti potvrdu o kupljenoj vinjeti na e-mail.

Napominjemo da plaćanjem kreditnom karticom kupljenu vinjetu dobivate u roku od 30 minuta, a plaćanjem bankovnom transakcijom u roku od nekoliko dana. Napominjemo kako je iznimno bitno ispravno upisati sve podatke (IBAN, poziv na broj..) koji su navedeni u uputi, kako bismo pravovremeno evidentirali vašu uplatu.

4. Plaćanje u drugoj valuti. Račun koji trebam platiti je u kunama, a ja mogu platiti samo u drugoj valuti. Kako da platim?

Ukoliko plaćate bankovnom transakcijom, kod zadavanja platnog naloga u banci naznačite iznos koji treba biti uplaćen u kunama, a banka će prema svom tečaju izračunati koji iznos trebate uplatiti u domaćoj valuti.

Ukoliko plaćate kreditnom karticom, banka će automatski obračunati iznos koji trebate platiti u kunama te će Vaš račun biti terećen u domaćoj valuti.

5. Kako se registrirati na portal?

Prilikom prvog dolaska na portal potrebno je napraviti registraciju. Nakon upisa korisničkog imena, mail adrese i odabira lozinke, ući ćete u svoj račun na portalu. U svojem računu vidjet ćete nadzornu ploču u kojoj postoje mogućnosti izmjene podataka i lozinke, zatim možete izvršiti pregled narudžbi te ponoviti određenu narudžbu po želji. U detaljima računa možete upisati osobne podatke kao i podatke o plovilu koje će sustav iskoristiti i ispisati u potrebna polja prilikom kupnje vinjete. Svakim idućim dolaskom na portal potrebno je samo napraviti prijavu.

6. Treba li prilikom ulaska u državu ići na policiju/carinu iako je turistička pristojba plaćena online?

Turistička pristojba ne podrazumijeva ispunjavanje ostalih obveza koje turisti imaju prilikom ulaska u RH.

7. Plaćaju li turističku pristojbu plovila manja od 7 metara sa ugrađenim ležajevima?

Plovila koja imaju dužinu manju od 7 metara nisu dužna plaćati turističku pristojbu u nautici.

8. Okvirni izračun turističke pristojbe

Ukoliko korisnik odabere plaćanje turističke pristojbe po dužini plovila, vinjeta se može kupiti za različita razdoblja. U ovoj opciji korisnik odabire vremensko razdoblje trajanja turističke pristojbe te odabire početni datum od kojeg počinje vrijediti turistička pristojba (vinjeta). Turističku pristojbu može platiti i za više različitih razdoblja u godini. Cijena turističke pristojbe obračunava se prema cjeniku.

Ukoliko korisnik odabere plaćanje turističke pristojbe prema broju osoba za svako noćenje koje ta osoba ostvari, cijena turističke pristojbe za noćenje po osobi iznosit će 10,00 kuna. Cijena od 10,00 kuna po noćenju ne odnosi se na kategorije s popustima i oslobođenjima, a ista će se prilikom izračuna automatski uzeti u obzir.

Primjer: ukoliko će na plovilu boraviti 3 osobe i noćit će 5 dana, izračun turističke pristojbe izgledat će ovako: 3 osobe x 5 noćenja x 10 kuna = 150 kn

9. Aktualne epidemiološke mjere u RH

Sve aktualne epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u RH možete pratiti na sljedećim linkovima:

https://croatia.hr/hr-HR/koronavirus-covid-19-pitanja-i-odgovori

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

Kako bi se olakšao i ubrzao proces prelaska granice ljubazno molimo sve putnike da ispune Enter Croatia obrazac dostupan na https://entercroatia.mup.hr/. Svi posjetitelji koji ispune mrežni obrazac primit će e-poruku s uputama koje će uključivati epidemiološke smjernice i informacije o mjerama koje su trenutačno na snazi za posjetitelje koji dolaze u Hrvatsku.

10. Što kada je kupnja vinjete neuspješna ili se stranica „sruši“ tijekom kupnje?

Ukoliko prilikom obavljanja plaćanja turističke pristojbe na portalu dođe do smetnji u radu web stranice ili određena transakcija ne prođe, preporučujemo promijeniti preglednik (Google Chrome, Firefox..) u kojem se prvotno pregledavala web stranica te pokušati ponovo ostvariti transakciju.

Ukoliko nakon izvršene transakcije niste dobili potvrdu u roku od 30 minuta, molimo da nam se javite na mail nautika@htz.hr kako bismo vam istu dostavili putem maila.

U slučaju greške prilikom plaćanja, molimo da nam se javite na mail nautika@htz.hr. U slučaju greške prilikom plaćanja, savjetujemo prije ponovnog izvršenja plaćanja provjeriti stanje vaše kartice kako biste izbjegli duplo plaćanja.

11. Što se dogodi kada turist noći na plovilu i u smještaju na kopnu?

Ukoliko osoba noći na plovnom objektu koji nije plovni objekt nautičkog turizma, dužna je za taj period platiti turističku pristojbu u nautici i to preko portala https://ntest.infonito.eu/, a za period koji je proveden na kopnu zasebno u eVisitoru u slučaju da ima vlastiti pristup sustavu (kao što to imaju npr. vlasnici kuća, vlasnici apartmana i sl.) ili je platiti u sklopu računa za boravak u kampu, apartmanu ili hotelu. U praksi je moguće da je osoba prijavljena na više dana u kampu, apartmanu ili hotelu i za taj period u sklopu računa za smještaj plati turističku pristojbu, ali je tada za vrijeme boravka odnosno noćenja na plovnom objektu potrebno dodatno uplatiti turističku pristojbu.

12. Kako dokazati da turist koristi plovilo samo za dnevnu plovidbu, a ne i noćenje jer ima rezerviran smještaj na kopnu?

Ukoliko nautičar noći isključivo na kopnu, a na plovilu se ne zadržava dulje od vremenskog intervala koji je definiran kao dnevni odmor, tada nije dužan/na platiti turističku pristojbu dodatno za boravak na plovilu. Vrijeme isplovljavanja i vraćanja u luku ima značaj jer ukoliko se osoba na plovilu zadrži dulje nego što je propisano Pravilnikom kao dnevni odmor, tada je za takav boravak potrebno uplatiti turističku pristojbu.

13. Preostale obveze i plaćanja nautičara u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Vlasnik ili korisnik stranog plovila dužan je prijaviti boravak ili plovidbu najbližoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije radi reguliranja njegove obveze plaćanja naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja za vrijeme boravka i plovidbe u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske.

Visina navedene naknade ovisi o duljini i ukupnoj snazi porivnih uređaja jahte ili brodice. Također je potrebno dostaviti na uvid valjanu policu osiguranja plovila te dokaz da je plovilo tehnički ispravno za plovidbu.

Na stranicama eNautika (eVessel https://enautika.pomorstvo.hr/#/public/dashboard) moguće  je napraviti informativni izračun naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i samostalno ishoditi i platiti naknadu ukoliko se radi o ponovnom dolasku plovila u Republiku Hrvatsku.

14. Je li potrebno platiti turističku pristojbu i po dužini plovila i po broju noćenja?

Ukoliko platite turističku pristojbu po dužini plovila, nije potrebno plaćati turističku pristojbu i po broju noćenja (osoba) i obrnuto. Način plaćanja turističke pristojbe odabirete sami prema svojim potrebama.